026

Copper House

Can an extension reflect a client’s personality?

BBA has recently completed a copper-clad extension of a mid-terrace house in the Mill Road Conservation Area of Cambridge for a young family. The tight constraints of the site encouraged out-of-the-box thinking and some innovative design.

BBA Copper House, Cambridge

A space for a family

Prior to our work, the house had a loft conversion and wasn’t short of bedrooms – but it lacked the kind of living space a young family needs. So, at its core, our design opened up a series of small rooms in the existing house, providing a new open plan kitchen and dining room, with views into the garden. The extension that formed part of this design was clad in pre-patinated copper and the big, open windows and doors are oak-made bespoke for the site. New roof lights are positioned to provide waves of natural light in during the day. A window seat makes the perfect spot to relax. Outside, a planted roof provides a view of greenery from the house’s upper floors. A floating oak-clad seat is incorporated into the build and a ventilation panel allows for air to flow through the house during the warmer months.

Attention to detail

Throughout this project there has been a care and attention to detail from all parties – client to architect to builder – and it shows in the final product. For example, in the kitchen handmade terracotta tiles from Italy are employed as a touchstone for the client’s Italian childhood. In the existing house space has been maximised with the former dining room becoming a music room – and a utility space being created under the stairs.

BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge
BBA Copper House, Cambridge

"We are extremely pleased with BBA’s work on our home extension. They have carefully listened to our requirements and have created and given us many excellent design and practical solutions."

026 Details

Location_

Cambridge

Client_

Private

Structural engineer_

Cambridge Architectural Research

Main contractor_

Mark Downs Building Services

Status_

Complete

Photographer_

Matthew Smith

Awards_

Commendation, Best Building: Conservation, alteration or extension (under £2m construction), Cambridge Design and Construction Awards 2021

Follow this project_